Texelrasens ursprung

Texel får kommer ursprungligen från en ö som ligger en bit utanför den Holländska kusten. Fårrasens namn kommer från öns namn. Ön heter Texel.

På ön Texel har rasen en mycket lång historia. Det är känt att fåret har funnits där ända sedan romartiden och har sina rötter sedan mycket långt tillbaka i tiden i Nordsjökustens lantras. Texel är en fin ö med mycket grässlätter och en plats där fåren trivts och frodats. Här är en bild på får som betar nära kyrkan Den Hoorn i Norra holland på ö Texel.

Idag finns texelrasen i många länder runt om i världen. När djur avlas på olika ställen i världen helt isolerade från varandra sätter det såklart en prägel på rasen i varje region. Ju länge rasen lever själv sin egen region desto större prägel sätter det på djuret. Den Texel vi har i Sverige brukar därför ibland kallar för Svensk Texel och får från andra region kan ha andra namn. Andra delar av världen där Texel är vanligt förekommande är USA, Australien och Nya Zeeland.

I Sverige har den här fårrasen inte särskilt lång historia. Det var så sent som på 1960-talet som den första texelbaggen kom till Sverige från Danmark. Får togs till Sverige med syftet att användas till korsning med bland annat finull. Under åren sedan dess har Tegelbaggar importerats i omgångar. Både på grund att intresset av fåret som en köttras och på grund av att man ville förnya och förbättra den svenska texeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.